Пълнен заек с ориз

familex_recipe

Необходими продукти:
1 цял заек
100 гр кайма
 200 гр свинско месо за готвене
200 гр Гъби рязани ФАМИЛЕКС
200 гр лук
2 моркова
1 с. л. джинджифил
250 гр Ориз Екстра ФАМИЛЕКС
100 гр стафиди
100 гр бекон 
40 гр пушена сланина
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 кг картофи
за маринатата:
200 мл вода
150 мл оцет
1 ч. л. сол
черен пипер,бахар,дафинов лист
1 щипка канела, зрънце карамфил,индийско орехче
2 с. л. мед

Начин на приготвяне:
1. Маринатата се приготвя като водата се кипва за 1-2 минути, заедно с подправките (без меда и оцета). Добавя се оцетът и съдът се дърпа от котлона. След като течността поизстине, се добавя медът.
2. Заекът се подсушава, шпикова се с моркови и пушена сланина, и се овкусява със сол и черен пипер. В тавата, в която ще се пече ястието, се наливат 100 мл олио и се загряват на котлон. Заекът се запържва в загрятото олио леко от всички страни (без корема, където ще шием).
3. Плънката се приготвя като свинското месо се нарязва на парчета, с големина колкото половин кибритена кутийка и се накисва в студената марината за поне 2-3 часа. Карантиите на заека се сваряват за 20 минути и се нарязват на дребно. В същия бульон за 5-10 минути се добавят гъбите.
4. Свинското месо се отцежда от маринатата. В по-дълбок съд се загрява олиото от пърженето на заека и свинското месо се слага в него. Готви се под капак, докато остане на мазнина. 
5. След като свинското месо се запържи леко, се добавят каймата и карантиите, и се запържват за 2-3 минути. Добавят се наситненият лук и настърганите моркови и се пържат 5 минути. Сипва се измитият ориз и се запържва за 2-3 минути. Добавят се гъбите, джинджифилът, пушеният червен пипер, 2 к. ч. от бульона (от варенето на дреболиите и гъбите), 1/2 ч. л. сол и 1 ч. л. черен пипер. Сместа се оставя за 3-4 минути на слаб огън, за да може оризът да поеме течността. Добавят се стафидите и плънката се оставя леко да се охлади.
6. Заекът се пълни плътно с плънката и се зашива. Слага се в тавата и се покрива със слайсовете бекон. Ако нямате бекон намазвате заека обилно с масло.
7. Около заека се слагат картофите (цели или нарязани) и се налива един пръст вода. Тавата се покрива с фолио и ястието се пече 1 час и 30 минути в загрята на 180-200 градуса фурна. След това фолиото се отстранява и ястието се запича за още 10 минути. 
Ориз Екстра
Гъби

Разгледайте нашия КАТАЛОГ!