
Необходими продукти:
За блатовете:
2 1/2 ч.ч. (250 гр.) брашно Екстра Фамилекс
1/2 ч.л. сол Трапезна Фамилекс
2 с.л. какао
115 гр. масло
1 1/2 чаши (300 гр.) захар кристална Фамилекс
2 яйца
1 есенция ванилия
1 чаша (240 мл) buttermilk
Червена сладкарска боя
1 ч.л. бял оцет
1 ч.л. сода
За крема
225 гр. крема сирене
225 гр. Маскарпоне
1 есенция ванилия
120 гр. пресята пудра захар Фамилекс
360 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С. Покрийте дъното на 2 кръгли тави (23 см) с хартия за печене и оставете настрана. В купа смесете добре брашното, солта и какаото и оставете настрана. С миксер разбийте маслото за 1-2 минути. Сложете захарта и бъркайте още 2-3 минути. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко добавено разбивате много добре. Добавете ваниловата есенция. В каничка смесете buttermilk-а и червената боя. С миксер последователно добавяте брашнената смес и buttermilk-а към маслената смес. Това трябва да става в следната последователност: част от брашното –половината buttermilk – брашно – другата половина buttermilk – останалата част от брашното. При всяко добавяне се разбърква добре. След като сместа е готова, в малка чашка смесете оцета и содата. Оставете няколко секунди и бързо я изсипете в сместа и разбъркайте добре. Трябва да се действа много бързо. Сместа се разделя по равно в двете вече приготвени тавички, заглажда се и се пъхат заедно в загрятата фурна. Пекат се 20-30 минути, или докато клечка, бодната в средата, излезе суха. След като блатовете са изпечени, се изчакват да изстинат напълно, пъхат се в найлонови торби и се оставят поне за час в камерата (може и за през нощта).
Крем
С миксер разбивате крема сиренето и Маскарпоне , след това добавяте пудрата захар и разбивате докато стане гладка смес, слагате ваниловата есенция и сметаната, разбивате още 1-2 минути, докато се смеси всичко добре