Какво точно е уасаби?

familex_news

Уасаби е овкусяващата паста има яркозелен цвят и меко казано екстремен (но краткотраен) вкус. Най-често уасабито е придружител на суши и сашими. Всички го разпознават на прима виста и е сред най-известните азиатски продукти, но малко хора знаят какво е всъщност.
Пастата уасаби, която се продава в магазините, се извлича от корена на Wasabia japonica – растение, което е братовчед на хряна и вирее спонтанно в северна Япония в близост до реки. Листата му се изсушават и се прибавят за повече вкус, а от пъпките и корена се прави известната суперпикантна зелена паста.
Ароматът и вкусът на уасаби са познати като namida, което на японски означава "сълза" – може да провокира сълзене подобно на лука. Освен като подправка, сервирана отделно, някои суши мастъри го слагат между ориза и рибата. Вкусът му е абсолютно характерен, някои го асоциират с дайкон (също с азиатски произход), а според други се приближава до този на горчицата.
Истинско уасаби се сервира прясно, настъргано (големите майстори го настъргват върху кожа на акула, не на ренде) 15 минути преди сервирането, което гарантира запазването на полезното съдържание, аромат и вкус. Поради високата си цена този продукт в повечето случаи се предлага в микс с други подправки, което задържа вкуса по-дълго и намалява цената.
Обичана или мразена, тази подправка има слава и на природно лекарство. Подобрява храносмилането и е чудесен антибактериален продукт. Богато е на витамин С, антиоксиданти и допринася за извеждането на токсини от черния дроб.