Киноа - царицата на семената

familex_news

Киноата е започнала да се отглежда преди хиляди години най-вече в Южна Америка - Перу, Чили и Боливия. Тя е била основна част от храната на инките и техните потомци. През последните години Англия и САЩ я обявяват като добър заместител на булгура, кус куса и ориза.
Тя е два вида - червена и бяла. Семенцата й са идеално кръгли. Те стават леко горчиви, когато са сварени. Киноата е с високо съдържание на противовъзпалителни фитонутриенти, които я правят полезна за човешкото здраве. В нея има още голямо количество диетични фибри, следователно е полезна за хора, които имат проблеми със стомашно-чревният тракт.
Киноата е страхотна добавка към супи и салати. Може да се използва за приготвянето на сладкиши, но рядко ще я срещнете в такива рецепти.