Коледни традиции по света

familex_news

Италия
В Италия коледните приготовления започват също 4 седмици преди Коледа. Коледните панаири, фойерверките, празничните огньове и музиката се чуват от всички площади. Семействата се разхождат из коледните базари, където можете да ги срещнете запалили свещ и молещи се пред декоративните ясли.
Австралия
Коледа в Австралия се празнува на 25 декември, както при нас. Разликата е, че при австралийците тогава е разгара на лятната ваканция на децата. Така че, топлият сезон позволява спокойно празненствата да се проведат на открито без хората да зъзнат от студ.
Най-популярното събитие, което се случва по коледните празници, се нарича „песни на свещи“. Хората идват заедно през нощта на площада или около катедралата със свещи в ръце и пеят коледни песни. Звездите блестят над главите им. Тази прекрасна гледка прави своеобразния коледен концерт незабравим.
Германия
В Германия се подготвят с коледното настроение още с настъпването на декември. Четири недели преди Коледа, германците започват да правят коледни венци, които закачат на входните си врати.
Франция
Във Франция децата вярват, че подаръците се носят от Пер Ноел. Затова преди сън те поставят обувките си пред камината, за да може техният Дядо Коледа да ги напълни с подаръци. Също се вярва, че Пер Ноел закача на коледното дърво играчки, плодове и ядки.
Испания
Тържествата за Коледа в Испания започват на 13 декември. Тогава е денят на света Лусия, покровителка на светлината.
Сутринта на този ден най-голямата дъщеря в семейството облича дълга бяла рокля преди изгрев, за да почете „Кралицата на светлината“.Цялото семейство украсява коледната елха 1-2 дни преди Коледа..
Мексико
Коледните пазари в Мексико се наричат „puestos“ (произнася се „пуестос“). В тях традиционно може да се напазаруват много неща – подаръци, украси и всякакви вкуснотии. Мексиканците украсяват домовете си с хартиени фенери, изрязани в различни форми, в които се поставят свещи.