Мини омлети с оризов микс и зеленчуци! Салата с френска леща, чери домати, спанак, сирене и питки с амарант!

familex_recipe

Необходими продукти за 12бр. мини омлети с оризов микс и зеленчуци!

  • 200г оризов микс Фамилекс (кафяв, червен и черен)
  • 100 г ориз басмати Фамилекс
  • 400 г зеленчуци - морков, червена и зелена чушка, тиквичка (или пакет замразени)
  • 100г гъби  Фамилекс
  • 100г бяло саламурено сирене (твърдо)
  • 100мл бяло вино
  • 40-50 г масло
  • сол и черен пипер
  • 6 яйца (или повече, ако искате да преобладават в омлетите)
  • 1-2 с.л. масло за намазване на формата

 

Салата с френска леща, чери домати, спанак и сирене

  • 200 г френска черна леща Фамилекс
  • сол
  • 250 г чери домати
  • 100 листа от бейби спанак
  • 1 малка глава лилав лук
  • олио и оцет на вкус
  • пикантно зряло сирене (тип пармезан, кефалотири) 

Питки с амарант - 4бр.

  • 50 г пуканки от амарант Фамилекс
  • 2 с.л. семена от сусам
  • 3 с.л. пълнозърнесто брашно
  • 40мл. газирана вода
  • 1 белтък
  • щипка с 2 пръста! сода за хляб
  • щипка сол 

Мини омлети с оризов микс и зеленчуци или мини фритати с ориз. 

Много добре подбрани сортове - кафяв, червен и черен ориз, на които времето за готвене е приблизително еднакво се съчетават в Оризовия микс на ФАМИЛЕКС. По някое време на готвенето може да добавите ориз басмати, заради приятния му аромат на пуканки, но за това по-нататък. 

И тъй като на всеки омлет му трябва салата, предлагаме решение за малко разнообразие спрямо зимните салати. Салата от домати и спанак като със сварена френска черна леща и пикантно, отлежало сирене. По време на готвенето на френската леща се разнася много приятен аромат - на орехови ядки, който се усещаше и в хапването на салатата по-късно. Ако не сте опитали френска леща - не отлагайте. Все е леща, някой би казал, но тази е различна.

Четвъртият и най-интересен продукт - амарант. Внимание! При приготвяне го захлупвайте, за да не се разхвърчи из цялата кухня!

Белите са опуканите, много крехки зрънца, на които им трябва само лъжица. Много подходящи са за поръсване на всяка салата. В случея обаче специалистът кулинар Пепа Стоева приготви здрасловни питки с амарант.

Приготвянето отнема малко над един час време, през което се готви по едно и също време ориза, лещата, зеленчуците - в различни тенджери на котлоните, така си спестяваме висенето пред печеката да ги готвим поотделно!

Начин на приготвяне

  • В тенджера се кипва 1,5л. вода с 1 ч.л. сол и виното. 
  • Оризовият микс се измива в цедка на течаща вода и се сипва във водата. Оставя се да ври около 25-30 мин. кротко и тихо :) 
  • Прибавя се измитият ориз басмати и се готви още около 20 мин. Отцежда се водата, прибавяме маслото, разбърква се и се захлупва за 5-6 мин. 
  • През това време се подготвя лещата: Измита се поставя в тенджера с вряща подсолена вода (1/4-5 части) и се вари, докато омекнат зърната - около 20 мин. Лещата се отцежда много добре в гевгир. 
  • Питките - Пуканките амарант се правят като се изсипят зърната амарант в загрята суха тенджера с капак - за около 30 сек. са готови. Това количество от 50 гр се опуква на два пъти в тенджера с d26 см. 
  • В купа се смесват всички продукти за питките. Получава се мнооооого гъста каша. Разделя се на 4 топки. Всяка се овалва леко и набързо с мокри ръце, сплесква се и се поставя на хартия за печене в тава.

  • Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 6-7 мин. Изваждат се и покриват с кърпа, докато изстинат.
  • Много са вкусни и само със сирене и домат и познайте как една такава доза изчезна, докато стане време за събиране на композицията :) но това е само, защото дозата е малка.

  • Зеленчуците - измити, нарязани на еднакви кубчета се сваряват в подсолена вода. Първо се поставят морковите, след 5-6 мин. се прибавят чушките и гъбите. Варят се още 5-6 мин. и отцеждат от водата.
  • Гнездата на форма за мъфини се намазват съвсем тънко с масло (ако нямате форма за мъфини, може да ползвате купичките за крем-карамел, или еднократните алуминиеви формички от магазините за домашни потреби)
  • В купа се натрошава сиренето, прибавят се ориза, зеленчуците, гъбите, черния пипер и леко разбити четирите яйца.

  • Разбърква се леко и разпределя във формите.
  • Останалите две яйца се разбиват с вилицата и се разпределеят върху сместа - тя не трябва да бъде повече от 3/4 от височината на формите, тъй като по време на печенето ще се надуят :)
  • Пекат се в загрята на 200* фурна за около 10-15 мин.
  • Изваждат се от формата веднага и се преместват на решетката, за да не се овлажнят отдолу.

  • Всички продукти за салатата се смесват и подправят с оцет и олио. Разпределя се в 2 чинии. 
  • Може да се поръсят с пуканки от амарант. 

  • Сочни и пухкави бомбички омлети! Опитайте :) 

Автор на рецептата: Пепа Стоева

Разгледайте нашия КАТАЛОГ!