Ризото с коприва

familex_recipe

Необходими продукти:
2 пълни двойни шепи коприва
3 стрък зелен лук
5-6 печурки
100 гр зелен грах Фамилекс
200 г ориз Екстра Фамилекс
пресни магданоз, мента и копър
50 мл бяло вино
50 мл вода
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
50 г сметана за готвене 


Начин на приготвяне:

• Накиснете копривата за 10 минути в студена вода и оцет, за да паднат всички камъчета.
• Извадете с помощта на решетъчна лъжица и я оставете да се отцеди. 
• Накиснете ориза в топла вода за 1-2 часа и сварете с малко сол и черен пипер.
• Оставете настрана да се стегне. 
• В тенджера с широко дъно се задушават на слаб огън лука, чесъна и гъбите, нарязани на ситно за 2 минути. 
• Слага се и граха. 
• Добавя се суровата коприва и се оставя докато и спадне обемът и се задуши. 
• Залива се с водата и виното, подправя се с пипер и сол. 
• По желание може да добавите 50 г сметана за готвене или свежо сирене тип Филаделфия. 
• Изсипете полуизстиналия ориз и бъркайте от време на време, докато течността се поеме почти напълно. 
• Нека ястието да остане сочно. 
• Свежите подправки се добавят едва, след като ризотото се оттегли от котлона, за да останат зелени и ароматни. 

Разгледайте нашия КАТАЛОГ!