
Необходими продукти:
• 11/2 ч.ч ориз “екстра” Фамилекс
• 2 гл. лук
• 2 бр морков
• 1 бр целина
• 1 бр праз
• 3 ск. чесън
• 100 мл вино
• 50 гр горчица
• 500 гр пилешко
• 200 мл готварска сметана
• мащерка, сол, черен пипер, червен пипер, кайенски пипер
Начин на приготвяне:
- Ризото : За приготвянето му се използва ориз арборио или друг кръгъл и бисерен сорт. След леко запържване в масло се задушава в топла вода снепрекъснато бъркане, така че течността да се абсорбира, а оризът да изпусне част от нишестето си и да стане кремообразна смес. За постигане на по-кремообразна текстура се добавя сирене, например пармезан или пекорино. - Рагу от зеленчуци : лук, морков, целина, праз, чесън, мащерка се задушаватс малко вино горчица. Пилешкото се изпържва отделно и се добавя в последствие към зеленчуците. Деглазираме тигана с бульон от зеленчуците . След като заври и се редуцира бульона, прецеждаме и добавяме към зеленчуците и пилето. Добавяме готварса сметана. Овкусяваме със сол пипер, червен пипер, кайенски пипер. - За декорация: - слагаме прясно нарязан лук и чесън - Чипс от пилешко- приготвяме бульон от пилешко и лук. Сместа с месото се блендира. Добавя се нишесте, за да се получи рядка смес. След това се пържи в сгорещена мазнина.